Het krijgen van een baby is een prachtige en bijzondere ervaring, maar het kan ook een emotionele achtbaan zijn.
Veel nieuwe moeders hebben last van kraamtranen. Dit zijn tranen die ze huilen enkel dagen na de geboorte van hun baby. Kraamtranen zijn heel normaal en komen voor bij ongeveer 80% van de nieuwe moeders.
In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat kraamtranen zijn, waarom ze voorkomen en wat je kunt doen om ermee om te gaan.
Wat zijn kraamtranen?
Kraamtranen zijn tranen die een vrouw huilt in de dagen na de bevalling van haar baby. Het komt vaak voor en is een reactie op de hormonale en emotionele veranderingen die plaatsvinden na de geboorte.
Kraamtranen komen vaak voor tussen de derde en de vijfde dag na de bevalling, maar het kan ook eerder of later gebeuren.
Waarom komen kraamtranen voor?
Er zijn verschillende redenen waarom nieuwe moeders last kunnen hebben van kraamtranen.
Zoals we net al even bespraken is er een plotselinge verandering in hormoonspiegels na de bevalling.
De oestrogeen- en progesteronspiegels in het lichaam van een vrouw dalen na de geboorte van haar baby. Dit kan leiden tot stemmingswisselingen, angst en verdriet.
Daarnaast is het natuurlijk ook een hele verandering dat je voor een baby moet zorgen. Dit kan overweldigend zijn.
Zo kan je jezelf bijvoorbeeld zorgen maken over de gezondheid van hun baby en je eigen gezondheid. Daarnaast kan het ook stress meebrengen en dat je de angst hebt dat je relatie het niet zal redden of dat je bang bent dat je geen moeder zal zijn.
Al deze factoren kunnen bijdragen aan gevoelens van verdriet en angst.
Hoe kun je omgaan met kraamtranen?
Het is belangrijk om te onthouden dat kraamtranen heel normaal zijn en dat de meeste nieuwe moeders ze ervaren. Er zijn verschillende manieren waarop je kunt omgaan met kraamtranen:
1. Praat erover met je partner, vrienden of familie
Het is belangrijk om je gevoelens te delen met mensen die je vertrouwt. Praat over je ervaringen met je partner, vrienden of familie en vraag om steun. Het kan een opluchting zijn om te weten dat je niet alleen bent en dat anderen vergelijkbare ervaringen hebben gehad.
2. Zorg goed voor jezelf
Probeer tijd voor jezelf te nemen en te zorgen voor je eigen welzijn. Dit kan betekenen dat je tijd vrijmaakt om te slapen, te rusten of te ontspannen. Of dat je zorgt dat je net iets gezonder eet dan normaal. Dit zal allemaal bijdragen aan een betere gemoedstoestand.
3. Zoek steun bij andere moeders
Het kan helpen om te praten met andere moeders die vergelijkbare ervaringen hebben gehad. Zoek steun bij een groep voor nieuwe moeders of online fora waar andere moeders hun verhalen delen.
Het kan een geruststelling gedachten zijn om te weten dat andere moeders vergelijkbare gevoelens hebben gehad en dat het niet gek is dat je door deze periode heen gaat.
4. Betrek je partner bij de zorg voor de baby
Het is misschien heel voor de hand liggend, maar het is verstandig om je zorgen met je partner te bespreken. Toch is dit voor veel jonge moeders lastig om de partner te betrekken bij de zorg voor de baby. Toch is het belangrijk om dit te doen.
Bespreek hoe jullie de taken kunnen verdelen en hoe jullie elkaar kunnen ondersteunen. Praat daarnaast ook over waar je jezelf zorgen over maakt, waar je denkt dat je te kort in schiet bij het moederschap. Jouw partner kan deze zorgen misschien wegnemen of bespreken hoe jullie dit samen kunnen oplossen.
5. Zorg voor voldoende rust en slaap
Het krijgen van voldoende rust en slaap kan helpen om je emotioneel en fysiek beter te voelen. Probeer zo veel mogelijk te slapen als de baby slaapt en vraag hulp aan familie of vrienden als het nodig is.
Zorg daarnaast ook dat je duidelijk bent wat betreft de kraamvisite en laat weten dat jij je rust nodig hebt.
Slot woord
Kortom, kraamtranen zijn een normale en veelvoorkomende reactie op de veranderingen die plaatsvinden na de geboorte van een baby. Het is belangrijk om open te zijn over je gevoelens, steun te zoeken bij anderen en goed voor jezelf te zorgen.
Als de kraamtranen aanhouden of je voelt je depressief of angstig, zoek dan professionele hulp.
Onthoud dat het krijgen van een baby een grote gebeurtenis is die tijd kost om te herstellen, dus gun jezelf de tijd om te wennen aan je nieuwe rol als moeder.